top of page

EGENPRODUSERT OG SLITESTERKT

I tillegg til produksjonen av seil har det i alle år blitt laget seilduksprodukter på seilloftet i Lyngør. Seilduksproduktene lages fremdeles her og i et svært begrenset opplag hvert år. Denne småskala-produksjonen gir kundene våre unike og slitesterke produkter som har vært like klassiske og populære i over 45 år. Seilduksproduktene syes på loftet og tas deretter med en etasje ned til Skipshandelen for salg. Seilduksproduktene kan kun kjøpes i Skipshandelen i Lyngør. Vi har avsluttet nettbutikken vår fordi vi alltid blir utsolgt i Skipshandelen og ønsker i første omgang å tilby produktene til de som kommer innom oss i Lyngør. Ofte er varene som syes bestilt bort før de lages og noen ganger hender det også at kunder er oppe på seilloftet (som også er galleri på sommeren) liker det de ser bli til symaskinen og produktet går rett fra maskinen til kunden. Det er superlokalt og gøy! 

HANDLEVESKEN var det aller første seilduksproduktet som ble laget på seilloftet i Lyngør. I oppstartsfasen på 70-tallet tok seilmaker Fredrik Brodersen diverse andre syoppdrag i tillegg til produksjonen av seil. Fredrik sin onkel i Oslo lagde Norges første kolonial supermarked på Grünerløkka i 1958. Supermarked var butikk med handlevogner og flere kasser, tidligere var alt over disk. Da Fredrik skulle starte seilmakerverksted på en holme på Sørlandet hadde onkelen faktisk stor tro på han. Han sa at det gjaldt å ha minst en ansatt i produksjon helt fra dag en i 1976: ”symaskinene må gå hele tiden!” sa han, og så bestilte han 200 handlevesker, slik de fortsatt er i produksjon på seilloftet i dag snart 50 år etter. 

SEILERBAGEN ble til da Fredriks gode venn Henrich Nissen-Lie som var redaktør i Seilas gjerne ville ha en skikkelig seilerbag i seilduk, ikke plast! Det lagde Fredrik selvfølgelig til han, og slik begynte det i 1976. Siden da har det blitt produsert mange romslige sailbager på loftet. Praktisk og lettvint å ta med på seilasen, skjæra, treningen eller weekendturen. Bagen kan lett pakkes sammen og tar lite plass når den ikke er i bruk. Bagene lages i likhet med de øvrige seilduksproduktene i tykk bomullsduk i fire ulike farger,  hamp og brukte seil.  

SEILDUKSPØSEN: Lillerut Nielsen, som var en kvinnelig pioner i seilmiljøet, bad Fredrik lage seildukspøser som de kunne bruke ombord til hente opp sjøvann for å spyle dekket på hennes båt redningsskøyta RS 14 STAVANGER. Dette er seilbåten du ser på 500-lappen, og seilene er såklart sydd på Lyngør Seilmakerverksted. Slik begynte altså pøsen i produksjon i 1976. En pøs er en slags maritim bøtte som tar lite plass ombord når den ikke er i bruk. Disse ble også brukt som brannslukningsutstyr i forsamlingshus, ferdig fylt før møte i stativ med flere. I dag bruker nok våre kunder pøsen i hovedsak til oppbevaring eller som veske, noe den fungerer vel så bra til. 

SEILERSHORTSEN eller Lyngørshortsen som den også blir kalt er nok det mest etterspurte av våre seilduksprodukter. Shortsen ble til etter at Mikkel Thommesen i Seilas hadde sett en shorts med "lapper i ræven" i USA og lurte på om Fredrik kunne lage en skikkelig en i seilduk med skinnlapper, og det gjorde Fredrik selvfølgelig. Året var 1978 og etter det har seilershortsen blitt sydd etter samme mal på seilloftet i Lyngør i over 45 år. Den produseres fortsatt her og lages kun i et begrenset opplag på 150 stk hvert år. Shortsen er laget av en klassisk bomullsduk med sine karakteristiske skinnlapper bak, som sørger for at du sitter godt under seilturen. 

DITTYBAGEN er en slags liten sjøsekk. En altmuligpose som sjømennene opprinnelig hadde sysakene sine i. Navnet Ditty Bag kommer opprinnelig fra “ditto bag” fordi den inneholdt minst to av alt: to nåler, to trådspoler, to knapper osv. Passer vel så bra som en liten veske, toalettmappe, som til oppbevaring av sysaker eller annet småtteri man har på båten. 

Resten av seilduksproduktene vi lager på loftet kom fra egne hoder og tradisjonelle seilduksprodukter. I tillegg til produktene nevnt over lager vi sjøsekker, skipssekker, store bærenett, brødkurver, hengende oppbevaring, båtmannstoler, toalettvesker, vedfang og hengekøyer. I ny og ne lager vi også de klassiske produktene med en ny vri eller gjør tilpasninger etter kundens ønsker.  

REPARASJON OG TILPASNING 

Vi er opptatt av at produktene du kjøper hos oss skal vare lenge. Har du et gammelt seilduksprodukt som trenger litt kjærlighet i form av en ny hank, glidelås eller en ekstra søm, så ta det med til seilloftet. Vi synes det er veldig stas når noen trenger et nytt tau til handleveska fra 70-tallet eller vil legge ut noen cm på den godt brukte shortsen de kjøpte for 15 år siden. Vi gjør også tilpasninger og spesialutgaver, kanskje ønsker du en shorts med bredere liv eller kortere ben, en seilbag med en annen farge på hankene osv. Har vi kapasitet tilpasser vi veldig gjerne produktene våre akkurat til deg.  (NB! det kan det skorte litt på kapasiteten i de travleste ukene i juli:)

bottom of page